Gisterenavond was het weer zo ver: de Heerensociëteit! Na de vorige edities met sprekers over zaken als ontslagrecht, het vrijmetselaarsgilde, geluk en ethiek ditmaal een bijzonder spreker: Ds. Henk van den Berg, theoloog, Remonstrants predikant in Lochem-Zutphen en geestelijk verzorger.

Iets na de klok van acht werd verzameld bij de stijlvolle, en inmiddels traditionele, White Room van de Jansen en Janssen. Na het openingspraatje van ab Actis De Regt en de introductie op de whisky's door Heer Geurts kon. Onder het genot van een klassieke Tennessee unaged Moonshine uit de smoky mountains stak Henk van wal over spiritualiteit. Geluk en goed leven als kern van elke religie: een nuchtere kijk op spiritualiteit. Een zeer inspirerend verhaal. Met een diepe kijk in de glazen Old perth, Royal Lochnagar, Redbreast en Kilchoman putten we verder uit de rijke bronnen van de christelijke spiritualiteit aan de hand van beeldende kunst. De ervaring leert dat aan deze bronnen velen zich kunnen laven: kerkelijk, niet meer kerkelijk, onkerkelijk, anders gelovig of ongelovig. In lijn daarmee maakten we kennis met de Remonstrantse individualistische geloofsbelevenis. Geloven begint bij jezelf.

Door de afwezigheid van leden van het onbegrijpelijke geslacht kon er over sommige onderwerpen vrijelijker worden gesproken dan normaal. Drank, kunst en zingeving. Een avond om niet te vergeten.

Tegen de klok van 11 was het mooi geweest en na een laatste slok whisky en voor sommigen een stevige trek aan een sigaar trokken we door naar Asterion.

De avond was immers nog niet voorbij voordat we ons verenigden met de vrouwen, dames en wijven. Zij hadden net een zelfverdedigingscursus achter de rug en die weerbaarheid moest uiteraard op de proef worden gesteld. Om de hieruit voortkomende strijd tussen de twee geslachten te beslechten werd er een allesbeslissende bierestafette georganiseerd. ALLE zelf-identificerende vrouwen tegen ALLE zelf-identificerende mannen. Deze strijd leek door de mannen gewonnen, ware het niet dat Lohman een schijnbeweging maakte bij de vrouwen, waardoor er nog een finale twee-tegen-twee strijd moest worden gehouden tussen Taste en AEGEE. 

Om de activiteit formeel te sluiten werd er luidkeelsch gezongen. Een zeer geslaagde avond met dank aan ds. Henk van den Berg.

Last modified: 
Thursday, October 5, 2017 - 22:12