Nog geen week na het kaboutermeppen tijdens de barbecue staat het volgende bericht in de krant:Bevrijd de tuinkabouterStraatsburg.

Een groep van meer dan honderd tuinkabouters en andere pronkbeelden is volgens de politie gisteren ontdekt op een rotonde in het oosten van Frankrijk. De beeldjes zijn dinsdagnacht gestolen uit de tuinen in de buurt van Chavelot.Een deel van de beelden was zo neergezet dat ze de zin 'Vrijheid voor de tuinkabouters' vormden. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de stunt opgeëist. Volgens de politie draagt de actie echter de kenmerken van het Tuinkabouters Bevrijdingsfront.

De beweging maakte naam in het midden van de jaren negentig toen ze tuinen bestormd en kabouters 'bevrijdde'. In 1997 werd een van de leiders van het front opgepakt. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Na een korte stilte sloeg de actiegroep een jaar later weer toe. In het oosten van Frankrijk had een massale 'zelfmoordactie' van tuinkabouters plaats. Vorig jaar verdwenen op een Parijse expositie meer dan twintig beeldjes.

Last modified: 
Tuesday, September 5, 2017 - 18:56